Tumme eller byxor?

Under former som om det vore riksdagsbeslut har nu regeringen presenterat sitt debattinlägg om finansiering av Försvarsmakten 2016 – 2020. Förslaget framställs som om det rör sig om 6,2 miljarder kronor under perioden för att stärka förmågorna. Anslaget höjs årligen men med tyngdpunkt de senare åren. Journalister som närvor vid presskonferensen kunde dock snart konstatera att 300 miljoner rör sig om omfördelningar inom försvarsanslaget som ju därmed inte är höjning av anslaget. Av Regeringen beslutade höjning av arbetsgivaravgifter för unga kommer att kosta Försvaret 1,2 miljarder under perioden och Fortifikationsverket kommer att ta ut 500 miljoner kronor i höjda hyror för Försvarets lokaler för att Regeringens avkastningskrav på FortF skall tillgodoses. Nu kan man konstatera att det är 4,2 miljarder som kan användas till att förstärka Sveriges försvar under perioden fram till 2020 vilket onekligen är mindre än annonserade 6,2 miljarder.

Förstärkningen skall i Regeringens debattinlägg ske genom att ytterligare en bataljon tillskapas utöver de hitills beslutade 7. Denna åttonde bataljon skall svara för permanent truppnärvaro på Gotland.
Vidare skall ubåtsjaktförmågan stärkas så att en tydlig signal går till omvärlden och till svenska folket bland annat genom renovering och modernisering av korvetterna Gävle och Sundsvall så att de blir lämpade för ubåtsjakt.

Överbefälhavaren har meddelat att 4 miljarder årligen under nuvarande mandatperiod erfordras för att bygga upp och öva den organisation som beslutades 2009, en siffra som stämmer väl med vad Riksrevisionsverket rapporterade efter att ha gjort en noggrann genomlysning av vad Riksdagen beställt och vad som hittills kunnat levererats, d v s mått på underfinansieringen av 2009 års försvarsbeslut. Då man kan konstatera att de föreslagna 6,2 / 4,2 miljarderna är riktade till förband och verksamheter som inte beordrats i försvarsbeslutet 2009 så blir slutsatsen att Försvaret behöver ytterligare 4 miljarder om året för att genomföra uppdraget från 2009.

Försvarsberedningen föreslog att ytterligare 10 JAS 39E utöver de beslutade 60 skulle anskaffas vilket nu inte inryms, ej heller den ytterligare ubåt som beredningen rekommenderade. Skall sådan förstärkning ske måste den finansieras efter 2020, d v s efter den närmast överblickbara framtiden enligt Försvarsberedningens uppfattning.

Alltså om jag fortsätter med liknelsen från mitt närmast föregående blogginlägg så talar Regeringen nu om en tumme, inte om den beställda kostymen. Jag i min enfald går och hoppas på åtminstone ett par byxor så att vi kan dölja vår nakna röv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: