Errare humanum est, perseverare diabolicum

Nu har vi facit. ÖB har meddelat (eller har krävt som alltför många journalister skriver i sin okunnighet) att anslagsökning av i genomsnitt 4 miljarder per år i fem år erfordras för att den av Riksdagen 2009 beställda organisationen skall kunna sättas upp och samövas. Då erhåller vi det enveckorsförsvar som valsat runt i massmedia. Den av ÖB nämnda summan stöds av den noggranna utredning som Riksrevisionsverket avrapporterat.

När Warszawapakten föll föreslog dåvarande ÖB Owe Wiktorin en time-out under viken försvaret skulle kunna omorganiseras och anpassas till den nya hotbilden där man ansåg att det skulle ta en tioårsperiod innan Ryssland åter hade förmåga att agera militärt. Politiker från båda lägren sög girigt åt sig av försvarsanslaget och negligerade varje tecken till att Ryssland snabbt återhämtade sig och att militär återuppbyggnad prioriterades. Rysslands agerande mot Georgien 2008 förändrade inget i den politiska världen som fortfor att anse att Ryssland stadigt var på väg mot västvärldens tankesätt. Time-outen blev utan någon bortre gräns. I stället för att bygga ett modernt försvar fick vi ett gravt underfinansierat försvar.

Försvarsberedningen rapporterade 2014 efter förlängning att det fanns tydliga tecken till att Ryssland strävade efter att återgå till de geografiska områden som Sovjetunionen en gång omfattat – från militärgeografisk synvikel en logisk strävan. Beredningen föreslog bl a att 10 ytterligare JAS Gripen skulle beställas utöver de nu beslutade 60. Vidare skulle ytterligare en ny ubåt anskaffas och på 2020-talet ett långräckviddigt flygburet attackvapen.

Nu har vi som sagt facit. Under kommande fem år ökas anslaget med totalt 10,2 miljarder vilket ger drygt två miljarder per år. Folkpartiet, som hade föreslagit 17 miljarder, d v s 3,4 miljarder/år, hoppade av förhandlingarna med motiv att de inte såg någon chans till gehör. Sverigedemokraterna, som inför valet i höstas hade kraftiga försvarssatsningar bland sina vallöften har sedan dess övergått till enbart invandringsfrågor och det tolkar jag som om att de inte hade bidragit positivt även om de hade inbjudits till förhandlingarna.
Nu vet vi att alla utredningar, alla tecken runt omkring oss, Riksdagens organ Försvarsberedningen, Riksdagens organ Riksrevisionen inte nämnvärt påverkar politiska beslut som skulle vara svåra att ta. Landets ledare ignorerar risker för landets självbestämmande och territoriella integritet. Samarbete med grannländer förutsätter att de anser att det ger dem fördelar men vilka fördelar kommer av att släpa med sig en benlös på en fjällvandring?

Nu har vi facit. Jag har haft förmånen att ha totalt 13000 läsare. Det är ett intet mot bloggare som Wiseman och Skipper för att bara ta två exempel men jag har även lagt många kommentarer till framför allt Wisemans bloggar. Acta est fabula. Non plaudite.
Tack till er som läst.

2 Responses to Errare humanum est, perseverare diabolicum

  1. ait skriver:

    Äh…Du är nog tillbaka snart …

    • bohel skriver:

      Man ska aldrig säga aldrig men nu känns det inte meningsfullt. Skriver jag något så blir det förmodligen en kommentar till något hos Wiseman för som du märkt har jag svårt för att helt hålla truten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: